Helt fra starten
Høst og destilliseringen
Ikke så overrakende som stammer Tequila fra Mexico, men vidste du at Tequila - ligesom Champagne - kun må produceres i en bestemt region for at blive kaldt Tequila?
Tequila er lavet på blå agave som dyrkes i 5 delstater i Mexico under navnet Jalisco regionen. Produceres det uden for denne region, er det Mezcal.
Høsten af agave er en kompleks process og en håndværk som bringes videre i generationer. Alle planter skæres i hånden med en meget skarp lignende machete kaldet Coa de Jima.
En agaveplante tager 6-10 år om at modnes inden den inderst kerne kaldet Piña, kan høstes og fermenteres til eksempelvis alkohol. Det er som regel lige inden agaven begynder og blomstre og hvor den er mest rig på saft.
I løbet af den årrække kan mange forskellige forhold komplicere processen eller endda ødelægge den, eksempelvis ekstreme vejrforhold, svamp og prissving på markedet.
Mixto Tequila er derfor billigere og den Tequila mange danskere stifter bekendtskab med. Blandt andet den genkendelige Sierras Mixto Tequila, hvor flasken er pyntet med en rød hat. Det betyder desværre at manges første møde med Tequila ikke er positivt. Prøver man til sammenligning en lidt dyrere og 100% agave Tquila vil man opleve en verden fyldt med masser af god smag og mange nuancer som giver en helt ny smagsoplevelse.
Typer af Tequila
Lageringen
100% Tequila lageres ofte på egetræsfade og deles op i fire typer alt efter lageringen.
Blanco er ulageret og er derfor lavet på hel frisk agave
Resposado er lageret på typisk whisky-fade i 3-12 måneder
Añejo lageres på fad i 1-3 år
Extra Añejo er den mest dyrebare og eksklusive Tequila og er lageret ekstra længe på fade
Når livet giver dig citroner så grib ud efter salt og Tequila!
Hvorfor drikkes Tequila med salt og citron?
At vi drikker Tequila med salt og citron er faktisk ikke andet end et markedsføringskoncept, som en eller anden stor koncern har fundet på for at markedsføre Tequila som en sjov og festlig drink. Måske også for at dække over den bitre smag som Mixto-udgaven har, og så virksomhederne kunne tjene penge på den billige udgave.
Jaja, vi er selv faldet for konceptet og nyder det da også sammen med Tequila Blanco. Dog foretrækker vi at nyde vores Reposado og Añejo Tequilas rent.
Heldigvis er der plads til begge verdner og vi elsker dem begge, for ja det ER sjovt at drikke Tequila med salt og citron.
Lyst til Tequila nu?
Tequila Branderten
Mange vil påstå af de har prøvet en Tequilabrandert. Men de billige Tequilas på hylderne er ofte Mixtos og ikke ren Tequila med 100% blå agave. Faktisk skulle ægte Tequila efter sigende ikke give hovedpine, da sukkert fra agaven ikke får blodsukkert til at sige voldsomt hurtigt. Test selv og prøv en ægte Tequilabrandert - måske er den ikke så slem som sit rygte.